پزشکی بوک فروش آنلاین کتابهای پزشکی با تخفیف ویژه

ساعت کاری شنبه تا چهارشنبه 9-17 و پنجشنبه 9-13

شایع ترین بیماری های پوستی

دسته بندی :

نویسنده : پزشکی بوک

تاریخ درج :

حجم فایل :

شایع ترین بیماری های پوستی
شایع ترین بیماری های پوستی

بیماری های پوستی
بیماری‌های پوستی جزء شایع‌ترین بیماری‌ها در جهان میباشند که حتی می‌توانند موجب مرگ شوند. پوست نقش بسیار مهمی در مراقبت و سلامت افراد دارد از این رو باید کوچکترین مشکلات پوستی مورد توجه قرارگیرند. بیماری‌های پوستی می‌توانند بسیار خطرناک باشند، برخی از این بیماری ها واگیر دار و برخی دیگر غیر مسری هستند و به همین دلیل باید افراد به طور مرتب تحت مشاوره و کنترل متخصص پوست برای بررسی وضعیت پوست خود قرار داشته باشند، بویژه اگر سابقه بیماری پوستی در خود یا اطرافیان واعضای خانواده دارند.

منظور از بیماری های پوستی چیست؟
پوست انسان بزرگترین عضو بدن است. هر بیماری یا شرایطی که پوست را درگیر کند، بیماری پوستی نامیده می شود. با این حال، به خاطر داشته باشید که بیماری‌های پوستی و درمان‌ها می‌توانند بسته به علل آن‌ها از نظر علائم و شدت بسیار متفاوت باشند. برخی از بیماری های پوستی علل موقعیتی دارند، در حالی که برخی دیگر ممکن است ارثی باشند.
بیماری های پوستی بسیار شایع و گوناگون می باشند. این مشکلات می توانند موقتی یا همیشگی، دردناک یا بدون درد و برخی از آنها می توانند قابل انتقال یا موروثی باشند.

بیماری ها و آسیب‌های پوستی موقتی
بسیاری از عوارض پوستی موقتی هستند و خود به خود یا با درمان مؤثر از بین می‌روند. در ادامه مهمترین انواع مشکلات پوستی آمده است.
بیماری پوستی گال
گال نوعی بیماری پوستی موقت است که توسط نوعی کنه گال یا اسکابیز ایجاد می‌شود. این کنه زیر پوست تخم‌ریزی می‌کند و همین موضوع باعث سوزش و خارش در ناحیه درگیر شده می‌شود. دارو‌های مؤثری برای این بیماری وجود دارد و می‌توان آن را طی ۱ الی ۲ هفته از بین برد.
بیماری گال بسیار مسری است. معمولاً همه افرادی که در یک خانه زندگی می‌کنند باید درمان را انجام دهند. در ضمن تمامی وسایل مربوط به فرد بیمار باید با آب جوش شستشو داده شود.
آکنه و جوش
آکنه یا جوش اغلب بر اثر تغییرات هورمونی ایجاد می‌شوند. این مشکل از رایج‌ترین عوارض پوستی در سراسر دنیا است. جوش یا آکنه بر اثر بسته شدن فولیکول‌های مو و غدد چربی ایجاد می‌شود.
آکنه باید حتماً زیر نظر پزشک متخصص مداوا و کنترل شود. ممکن است آسیب‌های ناشی از جوش و آکنه برای پوست دائمی باشد. درمان‌ها و دارو‌های مختلفی برای درمان آکنه وجود دارد. این درمان‌ها معمولاً در جوش‌های وخیم و چرکی تجویز می‌شود و برای درمان انواع جوش زیر پوستی به رعایت اصول مراقبت‌های پوستی توصیه می‌شود.
کهیر پوستی
کهیر معمولاً بر اثر یک عامل آلرژی زا ایجاد می‌شود و شکل آن به صورت ضایعات پوستی خارش دار، برجسته و قرمز رنگ است. استرس، سایر بیماری‌ها و اصطکاک پوست با لباس‌های تنگ هم گاهی باعث این مشکل می‌شود.
زگیل پوستی
ویروس‌های پاپیلومای انسانی یا همان HPV ویروسی است که انواع زیادی دارد و باعث ایجاد زگیل در بخش‌های مختلف بدن می‌شود. این بیماری مسری است و از طریق تماس پوستی و استفاده از وسایل مشترک و زخم منتقل شود.
آفتاب سوختگی
آفتاب سوختگی بر اثر قرار گرفتن طولانی پوست مدت در برابر اشعه ماورا بنفش ایجاد می‌شود. در سولاریوم هم برای برنزه کردن پوست از همین اشعه استفاده می‌شود. آفتاب سوختگی دردناک و پر حرارت است و در ادامه معمولاً به شکل پوسته‌هایی در سطح پوست دیده شود.
عفونت قارچی ناخن
در برخی موارد اطراف ناخن‌ها میکروب‌ها و قارچ‌هایی جمع می‌شوند و عفونت‌های قارچی ایجاد می‌کنند. این بیماری معمولاً ناخن‌های پا را درگیر می‌کند. بر اثر این مشکل لبه‌های ناخن خرد شده و در سطح ناخن پوسته‌هایی زرد مایل به سفید ایجاد می‌شود. قارچ های مختلفی ممکن است ناخن پا را درگیر کنند از همین جهت درمان‌های مختلفی برای آن وجود دارد.
تاول تبخالی و تبخال دهانی
تبخال دهانی نوعی بیماری ویروسی است که باعث ایجاد ضایعات پوستی در نزدیکی دهان می‌شود. قبل از بروز تبخال موضوع آن دچار خارش یا سوزش می‌شود. تبخال دهانی معمولاً به صورت تاول‌های قرمز رنگ پر از مایع و گاهی هم دردناک مشاهده می‌شود.
میخچه و پینه
میخچه و پینه باعث سفت و سخت شدن پوست در برخی نواحی بدن می‌شود. میخچه ممکن است دردناک باشد. این بیماری‌ها عموماً بر اثر اصطکاک پوست مانند زمانی که کفش نامناسب استفاده می‌شود ایجاد شده و خطرناک نیستند.
شپش سر
شپش سر از مواردی است که در محیط‌هایی مانند مدارس و پادگان‌ها که افراد زیادی نزدیک هم قرار دارند بیشتر دیده می‌شود. مکان‌هایی که بهداشت در آنها به خوبی رعایت نمی شود ممکن است باعث آلودگی افراد به این بیماری شود. این حشرات کوچک وارد از خون تغذیه می‌کنند و باعث ایجاد خارش و سوزش در پوست فرد می‌شوند. این بیماری به خوبی درمان می‌شود و برای آن دارو‌های متعددی و مؤثری موجود است. دستورالعمل‌هایی وجود دارد که حتماًً باید رعایت شود تا از شر این عارضه رهایی یابید.
کورک یا دمل
برجستگی‌های قرمز رنگ که پر از چرک و دردناک است و توسط باکتری‌های خاصی ایجاد می‌شود. نوک این جوش‌های بزرگ سفید یا زرد رنگ است. این کورک‌ها بعد از مدتی شروع به خالی شدن می‌کنند. حتی ممکن است عوارض ناخوشی همچون تب نیز در فرد ایجاد شود.
بیماری کورک شباهت زیادی با بیماری دیگری به نام کفگیرک دارد. کفگیرک مجموعه ای از کورک‌ها در عمق پایین‌تر پوست است که می‌تواند منجر به ایجاد زخم شود.

شایع ترین بیماری های پوستی دائمی
تعدادی از بیماری های پوستی می‌توانند در طول زندگی ادامه داشته باشند. برخی ممکن است از کودکی شروع شوند و تا بزرگسالی ادامه پیدا کنند. در برخی موارد، علائم همیشه وجود ندارند، اما در زمان‌های خاصی شعله‌ور می‌شوند.
بیماری پوستی پسوریازیس یا بیماری پوستی صدف
پسوریازیس یا بیماری پوستی صدف یک اختلال خودایمنی است که معمولا لکه‌های پوستی خارش‌دار با ظاهری غیر طبیعی ایجاد می‌کند. این لکه‌ها می‌توانند از نظر اندازه و شدت متفاوت باشند. لکه‌های پوستی در بیماری صدف پوستی در افراد با پوست روشن‌تر معمولا قرمز یا صورتی با پوسته های سفید هستند، اما در افراد با پوست تیره می‌توانند به رنگ بنفش، خاکستری یا قهوه‌ای تیره دیده شوند.
پنج نوع اصلی پسوریازیس وجود دارد:
    پسوریازیس پلاکی که باعث ایجاد لکه‌های ضخیم پوستی می‌شود.
    پسوریازیس پوسچولار که باعث ایجاد جوش‌هایی می‌شود که با پوست احاطه شده‌اند و ممکن است قرمز باشد.
    پسوریازیس اریترودرمیک که باعث ایجاد لکه‌های گسترده‌ای می‌شود که شبیه به سوختگی هستند.
    پسوریازیس معکوس که باعث ایجاد بثورات براق در چین‌های پوستی مانند زیر بغل یا اطراف اندام تناسلی می‌شود.
    پسوریازیس روده‌ای که باعث ایجاد لکه‌های کوچک روی پوست سر، صورت، تنه و اندام‌ها می‌شود.
پسوریازیس یا بیماری صدف پوستی درمان ندارد اما می‌توان با استفاده از داروهای مختلف از جمله کرم ها و پمادها علائم را کنترل کرد.
بیماری پوستی اگزما یا درماتیت آتوپیک
اگزما معمولا در اوایل کودکی ایجاد می‌شود، اما ممکن است در بزرگسالی نیز ایجاد شود. این بیماری انواع مختلفی از جمله درماتیت آتوپیک و درماتیت تماسی. اگزما اغلب در افراد مبتلا به آلرژی ایجاد می‌شود، اما نمی‌توان گفت که آلرژی باعث اگزما نمی‌شود.
اگزما باعث ایجاد بثوراتی روی پوست صورت (به خصوص در کودکان)، پوست سر، آرنج، گردن، مچ دست، مچ پا یا پاها شود. این بثورات پوستی به شدت خارش دارند و ممکن است:
    برآمده باشند.
    تغییر رنگ دهند.
    یا ضخیم شوند.
در بزرگسالان، بثورات ممکن است قسمت بیشتری از بدن را بپوشاند و منجر به خشکی و خارش گسترده شود.
در حال حاضر هیچ درمان شناخته‌شده‌ای برای اگزما وجود ندارد. این بثورات پوستی ممکن است خود‌به‌خود برطرف شود، اما استروئیدهای موضعی اغلب برای کاهش علائم استفاده می‌شوند.
درماتیت سبورئیک
درماتیت سبورئیک مشکلی است که بیشتر در نوزادان شاهد آن هستیم، چیزی که در نوزادان به نام “کلاه گهواره” هم آن را می‌شناسیم. درماتیت سبورئیک لکه‌های چرب و پوسته‌داری است که روی پوست نوزاد و بیشتر روی پوست سر شکل می‌گیرد. در بزرگسالان، درماتیت سبورئیک ممکن است در دوره‌هایی از زندگی در هر نقطه از بدن ظاهر شود. پوست آسیب‌دیده ممکن است قرمز، متورم و چرب به نظر برسد. این ضایعات پوستی همچنین ممکن است به صورت یک پوسته‌ی سفید یا زرد ظاهر شود. این پوسته‌پوسته‌ها در افراد با پوست تیره‌تر ممکن است شکلی شبیه به گُل داشته باشند. درمان درماتیت سبورئیک ممکن است شامل استفاده از شامپوی مخصوص و استفاده از کرم روی پوست باشد.
خال های پوستی
خال زائده‌ای است که در اثر جمع شدن سلول‌های پوستی با بافت اطراف ایجاد می‌شوند. بیشتر این خال‌ها معمولی هستند. در واقع همه‌ی ما خال داریم و این خال‌ها مشکلی ایجاد نمی‌کنند، اما مهم است که خال‌ها را به طور مرتب چک کنیم. هر گونه تغییر در ظاهر آنها، مانند افزایش اندازه یا تغییر رنگ باید توسط دکتر پوست بررسی شود، چون ممکن است یک توده‌ی سرطانی باشد.
لوپوس
لوپوس یک اختلال خودایمنی پیچیده است که باعث التهاب و درد می‌شود. لوپوس می‌تواند قسمت‌های مختلف  بدن را درگیر کند. علائم پوستی لوپوس معمولاً شامل موارد زیر است:
    لکه‌ها یا حلقه‌های قرمز رنگ
    بثورات آفتاب‌سوختگی روی بینی و گونه‌ها
    بثورات دایره‌شکلی که خارش یا درد ندارند.
این علائم ممکن است همراه با سردرد، تب، خستگی و مفاصل متورم، سفت یا دردناک باشند.
۹۰ درصد از مبتلایان به لوپوس زن هستند، همچنین زنان با پوست تیره سه برابر بیشتر در معرض ابتلا به لوپوس هستند. درمان های لوپوس شامل داروهای جایگزین است.
بیماری پیسی یا ویتیلیگو
پیسی یا ویتیلیگو نوعی بیماری پوستی است که باعث از‌بین‌رفتن رنگدانه‌های پوستی می‌شود. پیسی انواع مختلفی دارد، اما به‌طور‌کلی باعث ایجاد لکه‌های سفید روی پوست می‌شود. افراد مبتلا به ویتیلیگو اغلب زودتر دچار سفیدی مو می‌شوند. در حال حاضر هیچ درمانی برای پیسی وجود ندارد، اما طیف وسیعی از روش‌های درمانی از جمله نوردرمانی و داروهای موضعی در دسترس هستند. جراحی یا درمان جایگزین هم در برخی افراد استفاده می‌شود.
آکنه روزاسه
روزاسه بیشتر باعث قرمزی صورت می‌شود. در افراد با پوست تیره روزاسه ممکن است تیره‌تر و گرم‌تر از پوست اطراف به نظر برسد. آکنه روزاسه چهار نوع دارد که می‌توانند علائم مختلفی ایجاد کنند:
روزاسه اریتماتو تلانژکتاتیک ممکن است باعث موارد زیر شود:
    قرمزی پوست
    رگ‌های خونی قابل مشاهده
    گرگرفتگی.
روزاسه چشمی ممکن است باعث علائم زیر شود:
    قرمزی و سوزش چشم
    تورم پلک‌ها
    چیزی شبیه گل مژه
    احساس وجود چیزی در چشم.
روزاسه پاپولوپوستولر ممکن است باعث ایجاد این علائم شود:
    ورم
    ظاهر غیرطبیعی
    جوش‌هایی شبیه به آکنه.
روزاسه فیماتوز که باعث ایجاد علائم زیر می‌شود:
    ضخیم شدن پوست
    ایجاد یک بافت ناهموار روی پوست.
هیچ درمان شناخته‌شده‌ای برای روزاسه وجود ندارد. پزشکان از داروهای ضدالتهابی موضعی یا خوراکی برای تسکین علائم استفاده می‌کنند.

شایع ترین علل اختلالات پوستی
علل زیادی می‌تواند باعث ایجاد بیماری‌های پوستی شوند. همچنین بیماری‌های زیادی هم وجود دارند که باعث ایجاد علائم یا عوارض پوستی می‌شوند. شایع‌ترین علل بیماری ها و اختلالات پوستی عبار‌ت‌اند از:
    باکتری‌های به دام افتاده در منافذ پوست و فولیکول‌های مو
    قارچ‌ها، انگل‌ها یا میکروارگانیسم‌هایی که روی پوست زندگی می‌کنند
    ویروس‌ها
    سیستم ایمنی ضعیف
    تماس با آلرژن‌ها، محرک‌ها، یا پوست آلوده فرد دیگر
    عوامل ژنتیکی
    بیماری‌هایی که تیروئید، سیستم ایمنی، کلیه‌ها و سایر سیستم‌های بدن را تحت تاثیر قرار می‌دهند. و همچنین بیماری‌هایی مانند دیابت یا شرایطی مثل بارداری
    آفتاب
    استفاده از برخی داروها.

بیماری پوستی چگونه تشخیص داده می شود؟
اگر علائم شایع بیماری‌های پوستی که در بالا توضیح دادیم را داشتید بهتر است از متخصص پوست در دکترتو نوبت بگیرید. دکتر پوست با معاینه کار تشخیص را شروع می‌کند. در مرحله بعد پزشک ممکن است از تست‌ها مختلف استفاده کند، تست‌هایی مانند:
    بیوپسی
    کشت برای بررسی وجود باکتری، قارچ یا ویروس
    تست پچ پوستی برای بررسی واکنش آلرژیک
    تست نور سیاه با استفاده از نور ماوراء بنفش (UV) برای مشاهده رنگدانه‌های پوست.
    دیاسکوپی برای بررسی تغییر رنگ پوست
    درموسکوپی، برای بررسی بیشتر ضایعات پوستی.
    تست Tzanck برای بررسی مایع درون تاول‌های پوستی برای وجود ویروس‌های هرپس سیمپلکس یا هرپس زوستر.

روش های درمان بیماری پوستی
بسیاری از اختلالات پوستی قابل درمان هستند. دکتر پوست معمولا از روش‌های زیر برای درمان اختلالات و بیماری‌های پوستی استفاده می‌کند:
    داروهای آنتی‌هیستامین
    داروهای آنتی‌بیوتیک
    تزریق ویتامین یا استروئید
    لیزر درمانی
    و دیگر داروهای تجویزی برای درمان بیماری‌های مختلف پوستی.  
بسیاری از اختلالات پوستی نیاز به درمان خاصی ندارند و خود‌به‌خود درمان می‌شوند. در این بین اصلاح سبک زندگی مانند تغذیه سالم، دوری از استرس و بهداشت درست پوست هم می‌تواند در پیشگیری و درمان بسیاری از اختلالات پوستی نقش مهمی داشته باشد.

پیشگیری از اختلالات پوستی
روش جلوگیری از ایجاد بیماری های پوستی به عامل ایجاد‌کننده‌ی آن بستگی دارد. بدیهی است که شما نمی‌توانید از ایجاد بیماری‌های پوستی با منشاء ژنتیکی یا بیماری‌های خودایمنی جلوگیری کنید، اما بسیاری از بیماری‌های پوستی با رعایت نکات زیر قابل پیشگیری هستند:
    شستن مرتب دست‌ها با آب گرم و صابون
    خودداری از استفاده از وسایل مشترک با دیگر انسان‌ها
    اجتناب از تماس مستقیم با فرد آلوده
    رعایت بهداشت به خصوص در مکان‌های عمومی
    خواب کافی
    نوشیدن آب کافی
    تغذیه سالم
    مدیریت استرس
    تزریق واکسن‌های موجود برای پیشگیری از برخی بیماری‌های واگیردار پوستی
    دوری از تماس با آلرژن‌ها
    رعایت نکات ایمنی در رابطه با مواد شیمیایی
    استفاده از کرم ضدآفتاب.

________________________________________________________

مقالات دیگر

       

       

       

     

     

     

   

نظرات کاربران

عبارت امنیتی
0